031-352 00 00 INFO@GENKI.SE

Genkisagan

Hur började allt egentligen?

 

 

“När jag var 15 bestämde jag mig för ha ett gym när jag blir stor” / Jonas Granlund 

Hur började det hela?

Resan börjar 💪 (1 aug 2007)

Det hela började en solig onsdag 1 augusti. Året var 2007. Jag hade en dröm sedan 15 års ålder att en dag starta ett gym. En vän berättade för mig om att Bollebygds gym var till salu, dagen efter gjorde jag ett muntligt avtal och sedan dagen därpå, skriftligt. Ingen annan ska ju stå i vägen för mina drömmar!

Jag köpte upp hela gymutrustningen från dåvarande ägare för ungefär samma belopp som vi idag betalar för ett nytt löpband. Gymmet var på 125m2, som jag direkt döpte om från Gym Å Sånt till Styrkebolaget. Jag drev verksamheten utöver mitt ordinarie jobb på Rusta. Från början var det 63 medlemmar och planen var att ha gymmet vid sidan om min anställning. Detta var galet spännande! Nyss fyllda 22 år och ett helt eget gym – wow!! Jag sov över på anläggningen de första tre nätterna och ville inte slita mig.

Säger upp mig från Rusta 😎 (1 feb 2008)

Ett halvår senare tredubblades medlemsantalet. Herrejösses! Jag vågade säga upp mig från Rusta och syssla med min största dröm på heltid. Sagt och gjort, men nu kom ett härligt problem. Den växande skaran medlemmar började bli för stor för den nuvarande lokalen och jakten på en ny och större lokal drog igång.

De första åren var timlönen 42 kr per timme och vi bodde i en 65m2 stuga. Fungerade finfint i många år 😀

 

Kontrakt på större lokal ✍️ (6 juli 2009)

Jag kollade på många olika lokaler. Dubbelt så stort, tredubbelt så stort. Ju längre tiden gick, desto högre verkade förväntningarna vara och jag ville ju inte att någon skulle bli missnöjd. Äntligen hittade jag en ny lokal som motsvarande mina krav, med hela sju gånger större yta.

Jag hade bestämt mig, och kontrakt skrevs redan efter några veckor. Snabba pix. Att det fattades över en miljon kronor att färdigställa den var inget hinder. Ung och hybris med mycket jobb löste problemet och härliga vänner som hjälpte till med bland annat målning och flytt.

Min första medarbetare 😍 (1 aug 2009)

Nu heltidsanställde jag en medarbetare. Det var alltså både jag och en till – oj oj vad roligt! Han fick ta ett stort ansvar över Styrkebolaget medan jag jobbade febrilt på vår nya, blivande lokal. Som sagt, “vår” nya lokal. Det var inte bara jag längre, nu blev det jag och en medarbetare – ett team! Arbetet med lokalen pågick ofta långt in på natten, och, inte alltför sällan, ända fram på morgonkvisten. Detta kan beskrivas som den period i ens liv då man satsar och ger allt, på bekostnad av fritid och livet i övrigt.

Min sambo Martina fick dessutom ta semester från sitt dåvarande jobb på Mc Donalds för att, även hon kunna skulle jobba dag och natt med den nya lokalen. Detta slutade förvisso som orange patient på hjärtintensiven för mig, men helt klart värt det i slutändan.

Nu blir det 7 gånger större 🥳 (2 okt 2009)

Nu slog vi upp portarna för vårt nya träningscenter – Wohoo! Vi tog nu steget från småskaligt gym, till en modern träningsanläggning. Namnet Styrkebolaget passade inte längre in och byttes ut mot det mer passande namnet GenkiCenter. Genki är hämtat från japanskan, och står för hälsa, välmående och energi.

Från enskild firma till AB ☺️ (1 dec 2009)

Vi växer snabbare än väntat och sadlar därmed om till aktiebolag. Aktiebolag? Cheeses! Vi var ju nyss en liten anläggning på 63 medlemmar, tänkte jag.

Vad fort det gick 😅 (31 jan 2010)

I samband med att vi höll öppet hus denna helg med bland annat uppträdande av artisten Björn Rosenström, gick vi över gränsen 500 medlemmar. Målet var att inom fem år, få 400 medlemmar. Istället för fem år, tog det mindre än ett halvår. Det går verkligen inte att beskriva denna känsla.

Ännu roligare var att detta medförde att jag kunde få en till medarbetare. En till som delade mitt intresse. Helt enkelt min fantastiska sambo, Martina Grönquist, kunde få anställning på heltid och säga upp sin tjänst på MC Donalds. Nu fick vi båda jobba med det vi älskar och brinner för.

Vi börjar med gruppträning 😃 (23 aug 2010)

Nu tog vi nästa steg och byggde ut med en stor lokal för gruppträning. Vi fick direkt in duktiga inspiratörer och utbudet av klasser var redan sedan start i nivå med större anläggningar i städerna. På några veckor nådde vi över 700 medlemmar.

En liten rolig notis är att det kom fram en medlem när jag precis hade öppnat Styrkebolaget och frågade om vi hade gruppträning. Mitt svar blev lite med ett litet skratt – vi är i lilla Bollebygd och gruppträning fungerar inte i en sådan liten ort. Chi fick jag!

Bollefysiken flyttar in 👏 (30 okt 2010)

Det vi saknade i vårt utbud var spinning och yoga. Det fanns en förening i Bollebygd som erbjöd detta, så vi valde att inte börja med det, då det är viktigt för mig att hjärtat är med och inte konkurrera med de mindre. Men efter några träffar flyttade dom över till oss tillsammans med alla duktiga inspiratörer.

Sverigerekord 🥳 (20 dec 2010)

1000 medlemmar! 1000 medlemmar!! 1000 medlemmar!!! I en av Sveriges minsta kommuner. Vi syndes här i mängder av medier över Sverige om vår framgångsaga. Helt otroligt. Genki och Bollebygd sattes på kartan över hela Sverige. Vi hade nu flest medlemmar i Sverige per antal invånare.

Hybris 🙈 (20 mars 2011)

1100 medlemmar! Alltså dubbelt så många som vi var dagen innan vi började med gruppträning. Här fanns ett verkligt stort intresse. Och detta på mindre än sju månader sedan grupptränings sattes igång.

Nu växte mina framtidsidéer och målet var nu att på sikt ha en liten gymkedja på 5-7 träningsanläggningar på småorter. Efter en längre planering gick vi nu ut med att öppna i Sandared. En ännu mindre ort än Bollebygd.

Årets entreprenör 🤗 (16 april 2011)

Här fick jag mig en riktig egoboost! Vi var på en stor mässa och gymtillställning. Jag och mina medarbetare satt långt bak och halvlyssnade och helt plötsligt blev det tyst i lokalen. I högtalarna hörde jag “Jonas Granlund, hör du mig, kan du komma upp på scen”. Åh herrejösses.. vad ska jag göra där? På vägen dit, hörde jag i högtalarna “här har vi Jonas, årets entreprenör.” Jippie!!

Öppnar gym i Sandared 🥸 (3 sep 2011)

Nu slår vi upp dörrarna för Sandared. Vi bytte även namn till det enklare namnet “Genki”, och alltså tagit bort “center”. I Bollebygd har nu medlemsantalet nått över 1200. Redan innan öppning nådde vi över 200 medlemmar i Sandared. Detta år bytte vi både företagsnamn och domän till Genki. För att få domänen Genki.se så var jag vaken hela natten och klickade tills den blev ledig kl 05:59 då den var i så kallat karantän fram tills dess.

Fler salar till gruppträning 👍 (1 nov 2012)

Gruppträningen växte mer och mer i Bollebygd och för att få plats med allt hade vi pass till närmare 22.00 på kvällarna. Vi byggde ytterligare två gruppsalar och hade nu då fyra ytor att ha pass.

Flera gym var inget för mig 😬 (1 juni 2015)

Efter många besök på akuten och väldigt långa och tuffa utredningar kring min sjukdom – EDS, så försvann mycket energi och glädje i att driva två anläggningar. Sandaredsanläggning gick sämre allt eftersom jag blev sämre. Jag jobbade, trot eller ej, 400 timmar per månad. Jag förstod ganska snabbt att kroppen inte klarade av det, men valde att inte lyssna på signalerna.

Jag hade blivit en arbetsnarkoman, där jag både solade solarium, tog ansiktskrämer med mera för att se frisk ut och när jag väl gjorde något på fritiden så visade jag det på sociala medier för “bevisa” för andra att jag hade ett liv utanför Genki. Till slut valde jag att släppa taget om Sandared och ge hela mitt hjärta till Genki i Bollebygd. Efter detta blev min hälsa bättre och bättre. Med facit i hand så har Bollebygd alltid varit där jag lägger min energi och känsla. Det är också mycket roligare och givande för mig att lägga all energi på ett ställe.

Pure love 🥰 (1 sep 2015)

Efter mitt beslut om att släppa taget om Sandared så kröp det fram en rädsla över att medlemmarna skulle bli missnöjda över att ha en anläggning mindre i medlemskapet. Resultatet blev raka motsatsen. Från start valde mina fantastiska medarbetare att följa med till Bollebygd. Vi gjorde relativt snabbt utvecklingar i Bollebygd där både medlemsantalet och nöjda medlemmar ökade i rask takt.

Ett till gym öppnar i Bollebygd 😮 (3 sep 2016)

Under min första semester på 13 år fick jag reda på att en konkurrent skulle öppna i Bollebygd. Konstigt nog var jag inte speciellt stressad över detta. Antagligen på grund av att jag känner mig trygg i det vi erbjuder och representerar, dock gick så klart tankarna runt i huvudet på mig.

Enligt statistik på andra orter så borde vi förlorat några hundra medlemmar. Här kommer det största lyckoruset någonsin! Mängder av medlemmar kom fram och berättade hur nöjda de var och att dom aldrig kommer att byta. På detta förlorade vi enbart en handfull och i samma veva slog vi medlemsrekord på 1400 medlemmar.. TJOOHOO!!

Årets gym 🍾 (26 april 2017)

Årets gym 2017! Vi var iväg på årligt event i branschen. Vid middagen på kvällen ropades vi upp som årets gym 2017. Detta är det största som kan hända i vår bransch. Stort tack till alla medarbetare och medlemmar som gjort detta möjligt.

Kan tillägga att när vi ropades upp var vi helt oförberedda på det och hela kroppen skakade. Fick strålkastare mot oss och mikrofon. Mitt första ord var ett längre ”öhh, detta var vi inte beredda på” och mina ben sprattlade. Det bjöds på många skratt iallafall haha.

 

Internationell egoboost 🤩 (26 jan 2018)

Detta har jag svårt att greppa till och med idag. Jag blev vald av en internationell organisation att representera Sverige. De hade tydligen gjort ordentliga efterforskningar om vem i Sverige de skulle välja. Och jag vart visst den första de tillfrågade.

Man träffas på olika ställen i världen fyra gånger per år och delar erfarenheter och får inte dela med sig av detta till andra än i gruppen. Personen med flest gym har 550 st och andra stora namn. Och där skulle jag var med. Helt obeskrivlig känsla. Tyvärr så fick jag avböja i och med min sjukdom och att åka så långt med flygplan med mera. Men att bara få frågan är stort för mig.

Håller föreläsning på VIP-träff 🤓 (27 sep 2018)

Jag och vår PT-chef Alexandra var på “Gymbusiness VIP” där vi blev tillfrågade att hålla en föreläsning om Genkis galna resa och hur vi vågar tänka annorlunda med exempelvis att ha öppet köp på medlemskap, hur vi kan vara så enormt stora på personlig träning och hur vi kan ha så många medlemmar på en sådan lite ort.

Sist jag höll en riktig föreläsning var i 9e klass, alltså sisådär 18 år sedan, men det gick riktigt bra och fick blodad tand för att göra det igen.

Bygger ut igen 😄 (14 jan 2019)

Vi valde från nu att ta in ett max antal medlemmar för att det inte ska upplevas trångt. Tidigare under hösten var det upp till 7 veckors kö för att bli medlem hos oss. Därav satsade vi rejält för en större utbyggnad där vi valde att ta emot 200 nya medlemmar. Vi trodde att detta maxtak aldrig någonsin skulle kunna bli verklighet, utan mest för att ha plats till alla som vill börja träna.

Galet nog fick vi under byggnationen och invigningen förhandsbokningar på närmare 100 nya härliga medlemmar. Några månader senare var nästan alla 200 platser tagna.

..och igen 🤣 (1 mars 2019)

Det senaste bygget som vi trodde skulle räcka i all framtid räckte bara ett kort tag. Nu planerar vi vår största satsning någonsin för att kunna ta emot ytterligare 100 fler medlemmar. Denna ombyggnation skulle vi egentligen göra år 2021, men detta underbara lyxproblem gjorde att vi satsade redan denna sommaren.

Som alltid vill vi veta vad vi tar in och är nördigt noggranna. Denna gången åkte till världens största mässa i Tyskland med hela 1100 utställare. Där valde vi det unika men också erkänt (enligt många) bästa märket på maskiner Gym80. Vi åkte också ytterligare en gång för att vet exakt vad vi vill välja för maskiner. Tror nog dom var vana vid businessmöten i hela två dagar. Vi hade möte i någon timme och resten testade vi maskiner. Nördar som vi är så gillar vi att bli detaljernas mästare.

Covid-19 🤧 (3 mars 2020)

Under årets start har vi välkomnat många nya Genkisar och startat upp flertal nyheter som bland annat först i Sjuhärad med Virtuell gruppträning. Vi vann också Klubb Sveriges pris för topp 10 av Sveriges nöjdaste medlemmar. Helt plötsligt kommer Covid-19 och sätter skräck i alla gymägares hjärnor och hjärtan. Vad skulle hända nu med alla gym i Sverige? Vad kommer hända med alla Genkisar, och med Genki?

Hjärnan gick i turbo och tillsammans med hela teamet började vi arbeta dag och natt för hitta lösningar, åtgärder och pluggade samtidigt på enormt mycket om viruset. Jag bestämde mig snabbt för att läsa och engagera mig i studier och fakta kring viruset för att kunna vägleda alla medlemmar och teamet på bästa sätt. Under pandemin hade vi som mål att vara en av dom anläggningarna i Sverige som gjort störst åtgärder. Vi byggde bland annat en utomhuszon och teknik för att träna via Zoom hemifrån till alla våra Genkisar, så dom i riskzon kunde hålla igång på ett tryggt sätt.

Det som värmer mest är allt fint stöd och all kärlek som kommit från alla medlemmar. Ni gjorde verkligen varje dag värd sitt slit! Tack vare alla medlemmars fantastiska stöd och hela teamets engagemang så står vi fortfarande kvar.

Totalrenoverar övervåningen ✨ (1 maj 2020)

Vi totalrenoverade om hela vår övervåning med spa, personlig träning och utrymme för medarbetare. Det blev fint, mysigt och uppskattat av alla.

Topplacering i Bollebygd om tillväxtföretag 🏆 (1 maj 2020)

Vaknade upp denna morgon till ett härligt mail från Bollebygds näringslivschef om att vi hamnade på topplistan om tillväxtföretag i Bollebygd. Jättekul att allt jobb från bland annat oss gjorde att Bollebygd hamnade på andra plats i Västra Götaland som tillväxtkommun.

Nordic Wellness öppnar i Bollebygd 😱 (1 okt 2021)

Jaha.. nu börjar man se en liten ljusning under all stress kring pandemin och då tar Nordic Wellness över gymmet i Bollebygds centrum. Men det visar sig att vi bara tappade två medlemmar och hela 20 nya hittade till oss istället. Lite spännande med en stor kedja som konkurrent också.

Eran tur på scenen.. 🥴 (3 okt 2021)

Det stora eventet med Klubb Sverige var denna gången på Radisson Hotell i Göteborg. Alltid kul att träffa vännerna i branschen. Utan förberedelse fick vi och två andra gym gå upp på scen och svara på lite frågor. Vi fick framförallt frågor om hur vi kan lyckas så bra med personlig träning. Kul och lite nervöst var det haha.

Totalrenoverar grottan ✊ (14 okt 2021)

Nu äntligen var det dags för totalrenovering av undervåningen. Den kallades tidigare för grottan och vårt byggnamn blev naturligt The Cave 2.0. Här gick vi all-in för att skapa en grotta på riktigt med alltifrån våra egna handavtryck i väggen till ett liggande skelett i en bur. Självklart byttes även de äldre maskinerna och ställningarna. Här landade det mesta från det svenska kvalitétsmärket Eleiko.

Nordisk tillväxtföretag ✌️ (25 nov 2021)

Fick ett trevligt samtal från UC där Genki fick detta trevliga certifikatet. Och detta mitt i en pandemi i en utsatt bransch. Ännu en gång visar det sig att vi har det bästa teamet med de härligaste medlemmarna!

Pandemin är i sitt absoluta slut 🙏 (7 feb 2022)

Nu har Folkhälsomyndigheten och regeringen gått ut med att Covid inte längre är någon samhälsofara. Efter två år i en tragisk pandemi med otroligt mycket jobb från både min sida och framförallt hela teamet känns det ändå magiskt att ha klarat den här krisen. Vi känner oss starkare än någonsin.

Årets företagare i Bollebygd 🏆 (20 maj 2022)

Kan fortfarande inte fatta detta.. Jag och många andra fick en inbjudan till företagarorganisation ”Företagarna Bollebygd”. Det blev en oförglömlig kväll på La Familia med snitslar och fint snack med en blandning av andra företag. Två priser delades ut – fantastiska Jesper och Cristoffer på Stensiö Måleri vann priset som Årets unga företagare i Bollebygd.
Själv fick jag äran att bli årets företagare i Bollebygd. Känns fortfarande overkligt och behöver nog ha några dagar på mig att smälta in detta. 😱
Vill rikta ett stort tack till alla fantastiska medarbetare. ❤️ I min syn är det ett pris likväl för dom som för mig. Utan er skulle detta absolut aldrig varit möjligt.

Verkligheten blev större än drömmen

Kanske inte så svenskt att skryta. Men nu gör jag det ändå. I lilla Bollebygd på Genki har vi härliga rekord i Sverige.

  • Vi har flest medlemmar per antal invånare.
  • Vi är störst i Sverige på personlig träning per medlemmar.
  • Vi behåller medlemmar längst i Sverige.

Det glädjer mig stort att ni tog er tid att läsa denna långa saga. Du får gärna hälsa på mig på Genki eller skriva mig ett mail att du läst. Värmer alltid extra i hjärtat.

Ännu ett stort tack till alla fantastiska medarbetare, medlemmar och inte minst familjen som orkar med mina rastlösa sidor år efter år.

(På bild är det jag och hela familjen annorlunda)

 

Vill du också testa på livet som en Genkis? Vi har alltid 40 dagars öppet köp på våra medlemskap. ❤️