031-352 00 00 info@genki.se

Genkisagan

Hur började allt egentligen?

 

 

“När jag var 15 bestämde jag mig för att öppna ett gym” / Jonas Granlund 

Genkisagan

Hur började det hela?

Det hela började en solig onsdag 1 augusti. Året var 2007. Jag, Jonas Granlund, hade en dröm sedan 15 års ålder att en dag starta ett gym. En vän berättade för mig om att Bollebygds gym var till salu, dagen efter gjorde jag ett muntligt avtal och sedan dagen därpå, skriftligt. Ingen annan ska ju stå i vägen för mina drömmar!

Jag köpte upp träningsutrustning. Gymmet var på 125m2, som jag direkt döpte om från “Gym Å Sånt”, till “Styrkebolaget”. Jag drev verksamheten utöver mitt ordinarie jobb på Rusta. Från början var det 63 medlemmar och planen var att ha gymmet vid sidan om min anställning. Detta var galet spännande! Nyss fyllda 22 år och ett helt eget gym – wow!! Jag sov över på anläggningen de första tre nätterna och ville inte slita mig 😀

Den 1 februari 2008

Ett halvår senare tredubblades medlemsantalet. Herrejösses! Jag vågade säga upp mig från Rusta och syssla med min största dröm på heltid. Sagt och gjort, men nu kom ett härligt problem. Den växande skaran medlemmar började bli för stor för den nuvarande lokalen, och jakten på en ny, större lokal drog igång.

Den 6 juli 2009

Jag kollade på många olika lokaler. Dubbelt så stort, tredubbelt så stort. Ju längre tiden gick, desto högre verkade förväntningarna vara och jag ville ju inte att någon skulle bli missnöjd. Äntligen hittade jag en ny lokal som motsvarande mina krav, med hela sju gånger större yta. Jag hade bestämt mig, och kontrakt skrevs redan efter några veckor. Snabba pix som vanligt.

Den 1 augusti 2009

Nu heltidsanställde jag en medarbetare. Det var alltså både jag och en till – oj oj vad roligt! Han fick ta ett stort ansvar över Styrkebolaget medan jag jobbade febrilt på vår nya, blivande lokal. Som sagt, “vår” nya lokal. Det var inte bara jag längre, nu blev det jag och en medarbetare – ett team! Arbetet med lokalen pågick ofta långt in på natten, och, inte alltför sällan, ända fram på morgonkvisten. Detta kan beskrivas som den period i ens liv då man satsar och ger allt, på bekostnad av fritid och livet i övrigt. Min sambo Martina fick dessutom ta semester från sitt dåvarande jobb på Mc Donalds för att, även hon kunna skulle jobba dag och natt med den nya lokalen.

Den 2 oktober 2009

Nu slog vi upp portarna för vårt nya träningscenter – Wohoo! Vi tog nu steget från småskaligt gym, till en modern träningsanläggning. Namnet Styrkebolaget passade inte längre in, och byttes ut mot ett mer passande, GenkiCenter. Genki är hämtat från japanskan, och står för hälsa, välmående och energi.

Den 1 december 2009

Vi växer snabbare än väntat och sadlar därmed om till aktiebolag. Aktiebolag? Cheeses! Vi var ju nyss en liten anläggning på 63 medlemmar, tänkte jag.

Den 31 januari 2010

I samband med att vi höll öppet hus denna helg med bland annat uppträdande av artisten Björn Rosenström, gick vi över gränsen 500 medlemmar. Målet var att inom fem år, få 400 medlemmar. Istället för fem år, tog det mindre än ett halvår. Det går verkligen inte att beskriva denna känsla. Och ännu roligare var att detta medförde att jag kunde få en ny medarbetare. En till som delade mitt intresse. Helt enkelt min fantastiska sambo, Martina Grönquist, kunde få anställning på heltid och säga upp sin tjänst på MC Donalds. Nu fick vi båda jobba med det vi älskar och brinner för.

Den 23 augusti 2010

Nu tog vi nästa steg och byggde ut med en stor lokal för gruppträning. Vi fick direkt in duktiga inspiratörer och utbudet av klasser var redan sedan start i nivå med större anläggningar i städerna. På några veckor nådde vi över 700 medlemmar.

Den 30 oktober 2010

Det vi saknade i vårt utbud var spinning och poweryoga. Det fanns en förening i Bollebygd som erbjöd detta, så vi valde att inte börja med det, då det viktigt för mig att hjärtat är med och inte konkurrera. Men efter några träffar tog vi över föreningen och flyttade in den i våra lokaler, tillsammans med alla deras duktiga inspiratörer.

20 december 2010

1000 medlemmar! 1000 medlemmar!! 1000 medlemmar!!! I en av Sveriges minsta kommuner. Vi syndes här i massor av medier över Sverige om vår framgångsaga. Helt otroligt. Genki sattes på kartan över hela Sverige. Vi hade nu flest medlemmar i Sverige per antal invånare.

20 mars 2011

1100 medlemmar! Alltså dubbelt så många som vi var dagen innan vi började med gruppträning. Här fanns ett verkligt stort intresse. Och detta på mindre än sju månader sedan grupptränings sattes igång.

Nu växte mina framtidsidéer och målet var nu att på sikt ha en liten träningskedja på 5-7 träningsanläggningar på småorter. Efter en längre planering gick vi nu ut med att öppna i Sandared. En ännu mindre ort än Bollebygd.

16 april 2011

Här fick jag mig en riktig egoboost! Vi var på en stor mässa och tillställning. Jag och mina medarbetare satt långt bak och halvlyssnade och helt plötsligt blev det tyst i lokalen. I högtalarna hörde jag “Jonas Granlund, hör du mig, kan du komma upp på scen”. Åh herrejösses.. vad ska jag göra där? På vägen dit, hörde jag i högtalarna “här har vi Jonas, årets entreprenör.” Jippie!! 😀

3 september 2011

Nu slår vi upp dörrarna för Sandared. Vi bytte även namn till det enklare namnet “Genki”, och alltså tagit bort “center”. I Bollebygd har nu medlemsantalet nått över 1200. Redan innan öppning nådde vi över 200 medlemmar i Sandared.

1 mars 2012

Efter några månader nådde vi 500 medlemmar i Sandared och kunde slappna av lite mer. Det fungerade även bra på denna lilla ort.

1 november 2012

Gruppträningen växte mer och mer i Bollebygd och för att få plats med allt hade vi pass till närmare 22.00 på kvällarna. Vi byggde ytterligare två gruppsalar och hade nu då fyra lokaler att ha pass.

1 juni 2015

Efter många besök på akuten och väldigt långa och tuffa utredningen kring min sjukdom – EDS. Så försvann mycket energi och glädje i att driva två anläggningar. Sandareds anläggning gick sämre allt eftersom jag blev sämre. Jag jobbade, trott eller ej, 400 timmar per månad. Jag förstod ganska snabbt att kroppen inte klarade av det, men valde att inte lyssna på signalerna. Jag hade blivit en arbetsnarkoman, där jag både solade solarium, tog ansiktskrämer och när jag väl gjorde något på fritiden så visade jag det på sociala medier för “bevisa” för andra att jag hade ett liv utanför Genki. Till slut valde jag att släppa taget om Sandared och ge hela mitt hjärta till Genki i Bollebygd. Efter detta blev min hälsa bättre och bättre.

1 september 2015

Efter mitt beslut om att släppa taget om Sandared så kröp det fram en rädsla över att medlemmarna skulle bli missnöjda över att ha en anläggning mindre i medlemskapet. Resultatet blev raka motsatsen. Från start valde mina fantastiska medarbetare att följa med till Bollebygd. Vi gjorde relativt snabbt utvecklingar i Bollebygd och både medlemsantalet och nöjda medlemmar ökade i rask takt.

23 september 2016

Under min första semester på 13 år fick jag reda på att en konkurrent skulle öppna i Bollebygd. Konstigt nog var jag inte speciellt stressad över detta. Antagligen på grund av att jag känner mig trygg i det vi erbjuder och representerar, dock gick så klart tankarna runt i huvudet på mig. Enligt statiskt på andra orter så borde vi förlorat några hundra medlemmar. Här kommer det största lyckoruset någonsin! Mängder av medlemmar kom fram och berättade hur nöjda de var och att dom aldrig kommer att byta. På detta förlorade vi enbart en handfull och i samma veva slog vi medlemsrekord på 1400 medlemmar.. TJOOHOO!! 😀 😀 :D.

26 april 2017

Årets gym 2017! Vi var iväg på årligt event i branschen. Vid middagen på kvällen ropades vi upp som årets gym 2017. Detta är det största som kan hända i vår bransch. Stort tack till alla medarbetare och medlemmar som gjort detta möjligt.

27 september 2018

Jag och vår PT-chef Alexandra var på “Gymbusiness VIP” där vi blev tillfrågade att hålla en föreläsning om Genkis galna resa och hur vågar vi tänka annorlunda med exempelvis att ha öppet köp på medlemskap, hur vi kan vara så enormt stora på personlig träning och hur vi kan ha så många medlemmar på en sådan lite ort. Sist jag höll en riktig föreläsning var i 9e klass, alltså sisådär 18 år sedan, men det gick riktigt bra och fick blodad tand för att göra det igen.

14 januari 2019

Vi har valt att ta in ett max antal medlemmar för att det inte ska upplevas trångt. Tidigare under hösten var det upp till 7 veckors kö för att bli medlem hos oss. Därav satsade vi rejält för en större utbyggnad där vi valde att ta emot 200 nya medlemmar. Vi trodde att detta maxtak aldrig någonsin skulle kunna bli verklighet, utan mest för att ha plats till alla som vill börja träna. Under byggnationen och invigningen fick vi förhandsbokningar på närmare 100 nya härliga medlemmar. Några månader senare var nästan alla 200 platser tagna och redan under sommaren 2019 gör vi vår största ombyggnation för att kunna ta emot cirka 100 fler medlemmar. Denna ombyggnation skulle vi egentligen göra år 2021, men detta underbara lyxproblem gjorde att vi satsade redan denna sommaren.

3 mars 2020

Året startade bättre och vi såg fram emot framtiden med massor av glädje och entuasiasm. Under årets start har vi välkomnat många nya Genkisar och startat upp flertal nyheter som bland annat Virtuell gruppträning. Vi vann också Klubb Sveriges pris för topp 10 av Sveriges nöjdaste medlemmar. Helt plötsligt kommer Covid-19 och sätter skräck i alla gymägares hjärnor och hjärtan. Vad skulle hända nu med alla gym i Sverige? Vad kommer hända med alla Genkisar, och med Genki?

Hjärnan gick i turbo och tillsammans med hela teamet började vi arbeta dag och natt för hitta lösningar, åtgärder och pluggade samtidigt på enormt mycket om viruset. Jag bestämde mig snabbt för att läsa och engagera mig i studier och fakta kring viruset för att kunna vägleda alla medlemmar och teamet på bästa sätt. Under pandemin hade vi som mål att vara en av dom anläggningarna i Sverige som gjort störst åtgärder. Vi byggde bland annat en utomhus zon till alla våra Genkisar, så dom i riskzon kunde hålla igång på ett tryggt sätt. Det som värmer mest är allt fint stöd och all kärlek som kommit från alla medlemmar. Ni gjorde verkligen varje dag värd sitt slit! Vi arbetar fortfarande varje dag kring detta, men tack vare alla medlemmars fantastiska stöd och hela teamets engagemang så står vi fortfarande kvar.

Fasen vad jag älskar mitt jobb, Martina och Alexandra alla våra fantastiska medarbetare. Tack för att ni finns! Utan er hade vi aldrig varit här idag!

Vid pennan, Jonas Granlund, Genki.

Vill du också testa på livet som en Genkis? Vi har alltid 40 dagars öppet köp på våra medlemskap. ❤️